Terug

Zet een kan of fles met bv water bij je neer, dan hoef je niet zo vaak te lopen.
Als je moeite hebt met het vasthouden van bv een glas, drink dan uit een anti-lek peuterbeker. Dit is van plastic dus is minder zwaar en het is moeilijker om hier mee te knoeien. Vroeger had je peuterbekers van tuperware waar een open tuitje op zat, hier kun je een rietje in stoppen dan kun je ook enigszins liggend drinken zonder te knoeien of gebruik een bidon of een zgn camelbag. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale bekers waar je helemaal plat bij kunt blijven liggen, je hoeft zelfs je hoofd niet meer op te tillen.
FOTO
Als je moeite hebt met slikken van vast voedsel, pureer dit dan en voeg eventueel bouillonsoep toe zodat het nog wat vloeibaarder is. Op deze manier krijg je toch je vitamine en mineralen binnen.
Dergelijke kosten als beddengoed kun je aftrekken van de belasting.
Is de afstand naar het toilet te ver; haal dan een po-stoel bij Het Groene Kruis (de WVG betaalt dit).
FOTO
Kun je niet lang meer lopen; haal dan een rolstoel. Dit vergroot je wereldje, zo kom je dan nog eens buiten en onder de mensen.
FOTO
Blijf aandringen voor hulpmiddelen bij de WVG, ze zeggen al snel nee, maar ga er mee door.
Dit geldt vooral voor de Thuiszorg. (Ik kreeg geen bed van hun geleverd echter na een maand lang bellen en vragen om een brief met hun afwijzing zodat wij een bezwaarschrift konden indienen, heb ik toch een bed gekregen. Ik heb geen bezwaarschrift hoeven in te dienen, ze kwamen het bed ineens brengen.)

• Ook al is het moeilijk in het begin, gebruik toch de hulpmiddelen die er zijn. Het vergemakkelijkt echt je leven, waardoor je energie over houdt voor leuke dingen (en daarbij wen je er ook wel aan).
Korte haren kun je makkelijker en sneller wassen en kammen, langere haren is daarentegen weer makkelijker en sneller te verzorgen als je soms het huis uit kunt daar je met korte haren al weer snel gel e.d. moet gebruiken wil het in model zitten.
Een vulpotlood schrijft altijd, kost minder kracht en hoef je nooit te slijpen.
Wil of moet je toch met een pen schrijven? Kies dan voor een gelpen, deze liggen makkelijker in de hand en schrijven lichter.
Ik heb mezelf sinds kort (2004) de zgn dr.grip-pen gekocht bij Medifix en ik ben er ontzettend blij mee. De pen is perfect uitgebalanceerd, licht van gewicht en je hoeft het papier maar aan te raken en dan schrijft de pen al... je hoeft absoluut geen druk op de pen uit te oefenen.
Er zijn speciale scharen te koop, die je geen pijn doen om te gebruiken en je geen/weinig kracht kosten.
Poets je tanden met een elektrische tandenborstel, dit scheelt veel energie en kracht.
Maak niet alleen je huis maar ook je slaapkamer gezellig, zodat als je daar vaak moet verblijven je je daar prettig voelt.
Een gladde vloer is veel minder intensief om schoon te houden; met een swiffer kun je hem schoonmaken, stofzuigen is vaak te zwaar.
Neem een wasrekje die op de grond staat. Waslijnen boven je hoofd zijn vaak veel te vermoeiend en bij zo'n wasrekje kan je zittend je was ophangen.
Een kat hoef je niet zoveel te verschonen en je hebt toch aanspraak, ze liggen maar al te graag bij je op bed.
Lees kleine verhaaltjes en in grotere of groot letter boeken of leen gesproken boeken bij bv Stichting Bibliotheek le Sage ten Broek, tel. 024 - 3782626.
Lig je op bed en wil je een werkblad hebben om je boek op te leggen of bij te knutselen; dan kun je bedtafeltjes krijgen die je ook schuin kan zetten, zodat je je boek er tegen aan kunt zetten. Met een knijper kun je de bladzijdes vast zetten.
Als staan te lang duurt in de keuken; neem dan een strijkkruk of burostoel. Die kan je in de goede werkhoogte verstellen en zo kun je toch bij het fornuis of aanrecht zitten of vraag een trippelstoel aan bij AWBZ. De aanvraag van een trippelstoel loopt via een ergotherapeut, vraag je huisarts om een verwijzing hiervoor. FOTO
Er zijn een soort luchtmatrasjes met gaten erin, die je gewoon op je matras kunt leggen. Zo'n luchtmatrasje ligt heerlijk, sindsdien heb ik geen/minder last van mijn drukplekken. Je kunt hem proberen aan te vragen via AWBZ (je ziekenfonds) of kopen bij winkels als Kersten, Welzorg, Spronken en misschien de Thuiszorgwinkel. Ze zijn wel vrij prijzig, ze kosten nl ongeveer 325 gulden. Misschien kun je hem bij het Groene Kruis lenen om eerst uit te proberen. FOTO

Vervolg

 

Sitemap