Terug

28/11/2003: Ik heb gisteren telefonisch contact gehad met dr. Tisscher over oa vitamine B12. Mijn huisarts heeft toegegeven om me B12 voor te schrijven, mits hij het zwart op wit heeft staan dat dr. Tisscher dit goedkeurt en dus schrijft dr. Tisscher mijn huisarts een mooie brief.
Dr. Tisscher vroeg hoe het met me ging en dus vertelde ik hem dat ik weer 24 uur per dag op bed lig. Hij vroeg hoe dit kwam en ik zei dat ik vermoed dat het komt doordat ik:
1) van de zomer toen het wat beter ging teveel gedaan heb waarschijnlijk
2) ik me toen ook niet goed aan mijn dieet heb gehouden
3) de kou en vocht van de herfst/winter
4) de stress en frustratie van het ziekenfonds (zie 'Dagboek - 2003 - oktober t/m november deel 1 en deel 2')

Hij vroeg me wat ik gebruikte aan pijnstillers, dit is 3 tramadol per dag en dat het dan net vol te houden is maar ik toch niet goed slaap en weinig kan bewegen van de pijn. Van de pijn moet ik me nl ieder kwartier/half uur omdraaien en iedere keer ben ik dan weer wakker... dit is uiteraard geen echte goede kwaliteit slaap. Het is ook de pijn en daardoor de stijfheid die me verhindert om een beetje te kunnen lopen of te e-mailen e.d. Verbaasd vroeg dr. Tisscher of ik dan nog geen morfine gebruikte. Nee dus niet daar mijn huisarts hier fel op tegen is, hij is nl van mening dat morfine alleen voor terminale patiënten in hun laatste levensfase is. Dr. Tisscher zei dan ook meteen dat hij een mooie brief zou maken met de mededeling dat hij mij morfine moet voorschrijven. Mijn morfinegehalte is nl drastisch te laag (endorfine was iets van 2.4, ik weet niet wat normaal is) en dat dit de oorzaak is dat tramadol e.d. niet veel voor me doet. Ik vraag me af of mijn huisarts blij is met die brief.
In ieder geval krijg ik dus morfine (als het goed is, ik moet het eerst zien hoor voor ik het geloof, die ervaring heb ik ondertussen wel al opgedaan) en dan hoop ik maar dat dit me iets vooruit zal helpen... veel pijn kost tenslotte ook veel energie, je slaap slecht en dus ben je weer moeër en zo zit je dan weer in een neerwaartse spiraal. Per wanneer ik dan die morfine heb en hoe het zit met het afbouwen van de tramadol weet ik nog niet, maar dat lees hier je wel te zijner tijd.

24/12/2003: Ik heb telefonisch contact gehad met mijn huisarts, nadat ik van dr. Tisscher te horen kreeg dat hij afgelopen maandag mijn huisarts een fax had gestuurd (de betr. brief dus). Zonder problemen heb ik 3x doosjes met vitamine B12-ampullen gekregen, dus dat ging al goed.
In die fax had dr. Tisscher ook geschreven dat hij bloedonderzoek voorschreef, hier wist ik niets vanaf maar goed. Blijkbaar wil hij dat mijn huisarts mijn bloed laat onderzoeken op lactaat en pyruvaat.
Eerst een keer als ik al een poosje iedere 5-10 dagen B12-injecties gebruik en later nog een keer, maar dan moet ik het zolang mogelijk zonder B12-injectie doen. Als de klachten dan te erg zijn om nog vol te kunnen houden moet er weer op lactaat en pyruvaat geprikt worden en pas dan mag ik weer een B12-injectie.
Dr. Tisscher vermoedt nl dat er bij mij hier iets mis gaat, een andere patiënt van hem heeft nl dezelfde reactie op B12 als ik. Zij bleek die afwijking te hebben, wat betekend dat je lichaam te snel melkzuur aanmaakt en dit veroorzaakt dus de pijn, spierzwakte, spierspasmen en slechte coördinatie van je spieren. Of hier verder iets tegen te doen is weet ik niet. Mijn huisarts had in ieder geval nog nooit van een dergelijke afwijking gehoord en hij wist ook niet of hij die testen kon aanvragen... of dit regulier is. Dat gaat hij nu eerst uitzoeken, maar gezien de feestdagen zal ik wel pas in januari hier meer over horen.
Toen vroeg ik hoe hij dacht over morfine wat dr. Tisscher voor schreef. Hier wist mijn huisarts niets van af, want dat stond blijkbaar niet in de fax. Toen ik hem uitlegde wat dr. Tisscher mij had verteld, reageerde hij daar niet echt op. Ik denk dat hij dit eerst op papier wil zien en dus moet ik dr. Tisscher maar weer zien te bereiken om hem te vragen wat nu de bedoeling is met die morfine en dat hij dat dan alsnog op papier zet voor mijn huisarts. Wordt dus weer vervolgd...

Vervolg

 

Sitemap