Terug

Ik merk duidelijk verschil de eerste 4 dagen na de injectie. Een paar uur na de injectie is de moeheid al iets minder, nemen de tintelingen in mijn benen en armen iets af en voel ik mijn benen weer ietsje beter. In de loop van de volgende dagen wordt dat steeds wat beter en slaap ik ook wat beter. Daarbij werkt mijn hoofd dan ook weer wat beter. Na ongeveer 3-4 dagen neemt het positieve effect van de B12 weer af en worden mijn klachten weer erger, dus weer moeër, meer pijn, tintelingen, slecht gevoel in de benen, moeilijker slapen en hoofd werkt dan weer slechter. Een week na de injectie lig ik dan weer zo ongeveer de hele dag op bed van de moeheid en nog een paar dagen later heb ik dan ook weer de rolstoel nodig in huis om bv naar de wc te gaan. De tintelingen beginnen in mijn voeten en vingers en kruipt zo langzaam steeds meer omhoog tot het uiteindelijk (ongeveer 10 dagen na de B12-injectie) in mijn hele benen en armen zit. Tegen die tijd gaat het lopen ook me steeds moeilijker af en is ook het gevoel in mijn benen slecht.
Eigenlijk zou ik vandaag weer een B12-injectie moeten krijgen, maar van alle ellende heb ik hem gisteren laten zetten en een paar uur later begon ik inderdaad weer op te knappen en werden de tintelingen ook weer iets minder. Vandaag voel ik me weer behoorlijk minder moe dan gisteren en de dagen/week daarvoor (toen was ik nog te moe om mijn ogen open te houden) en ook mijn benen voelen weer wat beter aan. Ik kan weer af en toe een paar meter lopen, hoewel ik toch nog vaak de rolstoel in huis nodig heb. Maar ook dit zal hopelijk de komende paar dagen steeds beter gaan. Wel moet ik opmerken dat ook vlak na een B12-injectie ik een slecht gevoel in mijn benen blijf houden en ook de tintelingen blijven, maar dit alles dan wel in veel mindere mate! Een week voor mijn volgende B12-injectie snak ik overigens naar B12 en MOET ik iedere dag ei eten.
Als ik bekijk hoe het verloop is na een B12-injectie denk ik dat ik toch zeker eens per week een injectie moet hebben wil ik de symptomen tegen houden.
Gezien mijn reactie op de B12 en de symptomen vermoed ik dan ook dat ik pernicieuze anemie heb, ik heb echter nooit een Schillingtest gehad omdat mijn huisarts dit niet nodig vind... voor hem is wel duidelijk dat mijn lichaam geen B12 uit de voeding kan opnemen. Op deze site vind ik zo goed als al mijn symptomen terug die ik heb voor een volgende B12-injectie. Volgens degene van die site heb ik tevens gecombineerde strengziekte. Dit krijg je als je te lang een B12-tekort hebt gehad, het tast dan je zenuwbanen aan waardoor er blijvende schade optreedt. Dit verklaart voor mij de tintelingen in mijn benen en het gevoel dat ik mijn benen niet goed voel en daardoor dus ook niet goed onder controle heb. Door die site is me tevens ingevallen dat ik rond mijn 12e-13e jaar al eens een B12-kuur heb gehad, omdat mijn B12 te laag was. Ik heb toen 5 dagen dagelijks een B12-injectie gehad, dit hebben ze daarna echter nooit meer in de gaten gehouden of gecontroleerd. En hier is het dus waarschijnlijk mis gegaan en zodoende heb ik waarschijnlijk jarenlang een B12-tekort opgebouwd tot dit uiteindelijk in 1998 of 1999 (rond mijn 27ste) opnieuw ontdekt werd. Mijn B12 was toen bijna nihil en ik heb toen eerst een dag of 7 dagelijks 1 of 2 injecties gehad (dit weet ik niet zeker meer, omdat ik toen ver heen was). Waarschijnlijk heb ik dus jarenlang een B12-tekort gehad wat in die jaren blijvende schade heeft aangericht. Dit verklaart ook mijn buik/darmproblemen die ik al op 13-jarige leeftijd had. Ik zelf vermoed dat ik naast PA (pernicieuze anemie) toch ook me/cvs en fm heb, ik heb tenslotte ook nog andere symptomen die niet door een B12-tekort verklaard kunnen worden.
(aanvulling: in 2004 zag ik in de papieren van een ziekenhuisopname in 1999 staan dat mijn eileider(s?) ontstoken zijn geweest toen ik met 13 jaar in het ziekenhuis werd opgenomen en dus zal dat waarschijnlijk de oorzaak zijn geweest van die buik/darmproblemen toen.)

Vervolg

 

Sitemap