'De computer heeft mij uit mijn isolement gehaald'
SPD Nieuws Noord- en Midden Limburg
Jaargang 6, nummer 1, maart 2001

Internet wordt steeds meer gebruikt door gehandicapten.

Steeds meer mensen met een handicap ontdekken dat de computer hun leefwereld enorm kan vergroten.
Het kan hen in contact met anderen brengen.

Ingeborg Geuyen uit Haelen is zo iemand. Zij is sinds een aantal jaren ME-patiënte. Dat betekent dat ze vaak lichamelijk en geestelijk erg vermoeid en veelal aan rolstoel of bed gekluisterd is. Zij kan dus niet meer zomaar het huis uit voor de boodschappen of het afleggen van een bezoekje. Door haar ziekte is er weinig contact met familie, vrienden of buurtbewoners. Ook is ze haar baan als secretaresse kwijtgeraakt. Vaak begrijpen mensen niet wat die ziekte voor haar betekent.

"Door de Wet Voorzieningen Gehandicapten heb ik veel voorzieningen in mijn huis gekregen. Mijn vriend Henk, hij is zelf ook in lichte mate ME-patiënt, heeft mij vertrouwd gemaakt met de computer. Samen met de consulent van de SPD, Hans Kuijk, heb ik bij de zorgverzekeraar een laptop aangevraagd en gekregen. Ik kan nu ook vanuit mijn bed contact maken met de buitenwereld."

"Ik ben begonnen met het typen van de letters "ME". Via het zoekprogramma kwam ik terecht bij een lijst van de ME-Stichting. Daarop staan namen van mensen die met elkaar praten en elkaar mailtjes sturen. Ik ben zelf mee gaan doen aan de discussies. Ik was hartstikke trots toen mijn eerste email op mijn beeldscherm verscheen. Zo zijn voor Ingeborg de eerste contacten met andere lotgenoten tot stand gekomen.

De computer heeft mij uit mijn isolement gehaald: mijn wereld is een stuk groter geworden. En er is nog veel meer te ontdekken." Ze spoort alle mensen met een handicap aan om niet bang te zijn zelf ook de mogelijkheden van internet te ontdekken. Inmiddels ben ik contactpersoon voor de regionale ME-Stichting. Samen met mijn vriend heb ik nu zelfs een eigen website. Daarin is mijn levensverhaal te vinden en vertel ik over mijn hobby's. Door mijn website hoop ik dat gezonde mensen meer begrip kunnen opbrengen voor mensen die ME hebben. Erkenning dus, maar ook herkenning voor mensen die dezelfde ziekte als ik hebben. De computer heeft mij geholpen in te zien dat ondanks mijn handicap het leven de moeite waard is."

De website van Ingeborg Geuyen: http://www.borgofspace.com

  Volgende

 

Sitemap